Δραστηριότητες - Ανακοινώσεις

38. Μάχη της Κρήτης, συμμετοχή στον εορτασμό της Ένωσης Απ. Σφακιανών. Θεοδ. Παπαδάκης

 

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

            

    Την Κυριακή 29 Μαϊού 2011 στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, μέλη του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του συλλόγου των  Απανταχού Σφακιανών συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου «Ερωτόκριτος».

   Η επιβλητική σημαία μας του Δασκαλογιαννη έκανε αίσθηση ήδη κατά την είσοδο της όταν  διάβηκε το κατώφλι του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου κατά την δοξολογία που τελέστηκε για τούς πεσόντες την Μάχης, όπως και στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Κρητών  Μακεδονομάχων το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, ακολούθησε χαιρετισμός απο το δήμαρχο κ. Σαραμάντο,τον Πρόεδρο του συλλόγου,τον Πρόεδρο των Κρητικών σωματείων Μακεδονίας εκπροσώπους των παρευρισκόμενων Συλλόγων και ακολούθησε ομιλία από το Λέκτορα του Α.Π.Θ. ιστορικό κύριο Ευστράτιο Δωρδανά.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση έντεχνης κρητικής μουσικής  από το συγκρότημα του Σφακιανού λαγουτιέρη Σταύρου Βούρβαχη όπως και  Κρητικών χορών που αποδόθηκαν από το χορευτικό συγκρότημα του «Ερωτόκριτου».

  Το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών εκπροσωπήθηκε από περίπου δεκατρία μέλη του, ενεργά και επάξια πιστεύουμε καί έδειξε με την συνολική του παρουσία την Σφακιανή πρεπειά στους παρευρισκομένους.

Η Παρουσία μας ήταν η πιο πολυάριθμη από των άλλων καλεσμένων Συλλόγων και ήταν επιβλητικότατη!

Για μας οι συμβολισμοί ,ειδικά σήμερα έχουν τεράστια σημασία, η μάχη της Κρήτης είναι κάτι που προσομοιάζει στις Θερμοπύλες και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι Γερμανοί κατηγόρησαν τους παππούδες μας για περισσή σκληρότητα. Μάλλον έχουν μπερδευτεί με τους ορισμούς  της γενναιότητας, της φιλοπατρίας  μέχρι σήμερα.

 Θεόδωρος Παπαδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Απανταχού Σφακιανών παραρτήματος Βορείου Ελλάδας

Μαρίνος Παπουτσάκης

 

38._Maxi_Kritis_EASBE_1

 

38._Maxi_Kritis_EASBE_2

 

38._Maxi_Kritis_EASBE_3

 

38._Maxi_Kritis_EASBE_4

 

 

ΙΝΒ02062011

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 12 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση