Προσωπικότητες

ΑΜΙΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. Εκατόνταρχος του 1821

 

Αμιράς Σταύρος(1785 -  ). Εκατόνταρχος της επανάστασης του 1821, μεγάλος πατριώτης και αγωνιστής.

Γέννημα του Μουρί Σφακίων.

Κατ εντολή της Φιλικής Εταιρίας μετέβη μαζί με το πρώτο του ξάδελφο Χατζη Γιώργη Κελαιδή, στην Έφεσο της Μικράς Ασίας όπου στρατολόγησε 130 αγωνιστές και τους μετέφερε στην Ύδρα. Πολέμησε εναντίων των Τούρκων στην Μολδοβλαχία μετά στη θάλασσα του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Κρήτη.

Από τα απομνημονεύματα του αντιγράφουμε: ...Εμπαρκαρίστηκα εγώ, ο Χατζη Γιώργης και τρεις στρατιώτες για την Λέσβο στη  πυρπόληση του εκεί δικρότου και από εκεί πήγαμε στις Κυδωνίες και βαστάξαμε τη θέση μπροστά από το τελωνείο με τη σκαμπαβία του Ζαμαδού(πιθανότερο Τσαμαδού) με το ναύκληρο Κ. Ανδρέα και μείναμε μέχρι που φύγανε όλες οι σκαμπαβίες και έπαισαν τρεις άνδρες  στον αιγιαλό, από τους οποίους σκοτώθηκε από εχθρικό βόλι ένας, ορμόντας να ελευθερώσουμε τους άλλους δύο , γύρισαν εξ αιτίας μας και οι λοιπές σκαμπαβίες και βαστάξαμε τον πόλεμο και ένεκα τούτου ελευτερώθηκαν 35 χιλ ψυχές και τις μετακομήσαμε στα Ψαρά και μετά επιστρέψαμε στη Σάμο.

Και μετά 20 ημερών διάστημα έφθασε εκεί ο Βυζαντινός στόλος και επολεμήσαμε ως γνωστό όλων και εκεί στρατολογήσαμε 450 στρατιώτες με έξοδα δικά μου έως ότου να τους συνάξω από τα χωριά της Σάμου έως το μπαρκάρισμα για την Κρήτη. Τα έξοδα ναύλος ζωοτροφές κλπ έγιναν από τους κύριους Ζερβουδάκη, Αγαθάκη και Καραγιαννάκη, και φθάσαμε στο Λουτρό γύρω στις αρχές Νοεμβρίου 1821...

Ο λαικός ριμαδόρος θα τον τιμήσει:

<< Ο Χατζη Γιώργης κι ο Ζερβός και ο Αμιράς Σταύρος

αυτοί που λευτερώσανε και το νησί της Σάμος.

 

σε άλλη ρίμα αναφέρεται η συμμετοχή του στην απελευθέρωση της Μονής Αρκαδίου.

 

Σέρν΄ο Χατζής δριμειά φωνή: Σταύρο μου, παλικάρι,

Ογρήγορα να τρέξωμε και χάθηκε τ Αρκάδι.

Τοτ΄ ο Χατζής με τέσσερις μπαίνουν στο μοναστήρι

στο δώμα ανεβήκασι με το Ζερβνικόλα…

 

ΙΝΒ 19092012

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση