Ιστορία της Κρήτης

8. Αραβοκρατία

Ας σταθούμε λίγο στην σκοτεινή περίοδο της Αραβοκρατίας.

Το Βυζάντιο περνούσε εσωτερική κρίση, αποτέλεσμα αυτού ήταν η παραμέληση στην φύλαξη των ακραίων συνόρων του κράτους, το κενό το αντελήφθηκαν οι Άραβες και κατέλαβαν το νησί.

Το περίεργο είναι πως μπόρεσαν δέκα χιλιάδες Άραβες ( μάχιμοι και άμαχοι) να καταλάβουν το νησί και να εδραιωθούν για 140 χρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν κατακτήθηκε όλο το νησί από τους άραβες αλλά περιοχές του όπως τα Σφακιά αλλά και άλλες έμειναν εκτός ζυγού.

Η εγκατάσταση των Αράβων στο νησί βύθισε τον Κρητικό λαό σε μια νύκτα 140 ετών.

Ο Κρητικός πολιτισμός αποκόπηκε από τον Βυζαντινό και υποχώρησε σε υποτυπώδη μορφή κανένα μνημείο ή φιλολογικό έργο δεν δημιουργήθηκε.

Οι Κρήτες εξαθλιώθηκαν οικονομικά. Η πιο γνωστή ονομασία των Αράβων της Κρήτης είναι Σαρακηνοί. Το Βυζάντιο υπέφερε από τους Σαρακηνούς Κουρσάρους για πολλά χρόνια, λεηλατούσαν τα παράλια του με ορμητήριο το φρούριο του Χάνδακα ( σημερινό Ηράκλειο).

Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες πολλές φορές προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την Κρήτη χωρίς επιτυχία. Η δόξα έμελλε να δοθεί στον άξιο αραβομάχο στρατηγό του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά.

Ο Στρατηγός είχε την αμέριστη οικονομική στήριξη μέχρι το τέλος της επιχείρησης ανακατάληψης, του Πρωθυπουργού Ιωσήφ Βρίγγα. Ο Νικηφόρος Φωκάς με μεγάλο στόλο και στρατό εκστράτευσε κατά των Αράβων της Κρήτης το θέρος του 960 και μετά από πολύμηνη πολιορκία κατέλαβε την πρωτεύουσα τους το Χάνδακα. Ακολούθησε σφαγή των Αράβων και λεηλασία της πόλης.

Οι Άραβες μιλούν για 200.000 νεκρούς σε όλη την Κρήτη, όμως ο αριθμός είναι υπερβολικός από ότι φαίνεται ακολούθησε γενική σφαγή των Αράβων αλλά και των προσκυνημένων σε αυτούς καθαρίζοντας έτσι την Κρήτη από κάθε αραβικό στοιχείο.

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 183 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση