Ιστορία Σφακιών

2. ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ

Αρχαίες Πόλεις των Σφακιών.

Η άγρια και ορεινή περιοχή της επαρχίας μας είναι συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της Κρήτης που ουσιαστικά είναι ο πρόγονος του Δυτικού Πολιτισμού. Από την νεολιθική εποχή υπάρχουν ευρήματα κατοίκησης ακόμα και στις Μαδάρες. Οι οικισμοί στην επαρχία ακολουθούν μια πορεία που είναι συνδεδεμένη με την ασφάλεια των κατοίκων. Τα χρόνια της Μινωικής αλλά και της Ρωμαϊκής εποχής οι κάτοικοι διαμένουν σε παραθαλάσσιες πόλεις ενώ αντίθετα κατά την Ελληνιστική και Κλασσική εποχή κατοικούν στα ορεινά και ενισχύουν τις πόλεις με δυνατά τείχη.

Φοίνιξ. Αρχαία παραθαλάσσια πόλη. Ευρίσκεται κοντά στο Λουτρό και χρησίμευε ως επίνειο της Ανώπολης και της Αράδενας.

 

Λουτρό. Αρχαία πόλη στη θέση του σημερινού Λουτρού. Τμήματα των αρχαίων λουτήρων από όπου πήρε το όνομα η πόλη, σώζονται ακόμα.

 

Αραδήν ή Ηραδήν. Αρχαία πόλη που ευρισκόταν στη θέση της σημερινής
Αράδαινας. Η πόλη είχε δικό της νόμισμα που σημαίνει ότι ήταν αυτόνομη. Σώζονται μερικά αρχιτεκτονικά τμήματα και τάφοι.

 

Ανώπολις. Αρχαία αυτόνομη πολιτεία με δικό της νόμισμα. Η θέση της ήταν στη σημερινή Ανώπολη. Αναπτύχθηκε τα αρχαία χρόνια, διατηρήθηκε τη Ρωμαϊκή και έφθασε μέχρι την Βυζαντινή εποχή. Ήταν αυτόνομη πολιτεία με δικό της νόμισμα.

 

Τάρρα. Παραλιακή οχυρωμένη αρχαία πόλη, η θέση της ευρισκόταν κοντά στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, όπου σήμερα ευρίσκεται η Αγία Ρουμέλη.  Άκμασε από την αρχαιότητα μέχρι την Ρωμαϊκή εποχή. Το νόμισμα της εικονίζει ένα αίγαγρο ενώ από την άλλη όψη μια μέλισσα.

 

Ποικιλάσιον ή Ποικίλασσος

Αρχαία πόλη ευρίσκεται στη θέση Βουκελάσι ανάμεσα Αγίας Ρουμέλης και Σούγιας. Πιθανόν χρησίμευε ως το λιμάνι της Ελύρου. Άκμασε μέχρι την ελληνιστική περίοδο ενώ εγκαταλείφθηκε στη Ρωμαιοκρατία.

 

Καινώ. Αρχαία πόλη κτισμένη μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, κοντά στις πηγές του ποταμού. Υπάρχουν ευρήματα ιερού κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου.

 

Κάτρη. Αρχαία πόλη που ευρισκόταν στο οροπέδιο της Κράπης ή του Ασκύφου. Η μυθολογία μας μεταφέρει ότι ο βασιλιάς της πόλης, Κατρέας ήταν πρωτότοκος γιός του Μίνωα και ακόμα ότι είχε εγγονό τον βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαο.

 

 

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση