Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ

 

«ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΩΝ»                 

  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Εμμ. Μπενάκη & Ζαλόγγου 15    

Ταχ. Θυρίδα 10046  ΤΚ 108 78, Αθήνα    ΤΚ 54110, Θεσσαλονίκη

Φαξ 210 38 45143 / 210 72 11 841          Φαξ 2310-672911

E-mail: theodoros_papadakis@yahoo.gr

Πληρ.: Θεοδ. Παπαδάκης

Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2012

 

57._Xoros_par._boreiou_Elladas_18022012

 

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ (18-2-2012)

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 21:30 μ.μ. το Παράρτημα Βορείου Ελλάδας της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε την 2η χοροεσπερίδα του & κοπή βασιλόπιτας στο εξοχικό κέντρο «Σταύρος» στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Μας τίμησαν με την παρουσία τους, μέλη του Παραρτήματος αλλά και φίλοι των Σφακιών που κατοικούν στη Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από 4ο συνεχόμενο Κρητικό γλέντι και κοπή βασιλόπιτας τοπικού Κρητικού Συλλόγου ο κόσμος που τίμησε την εκδήλωση μας ήταν αρκετός.

Η εκδήλωση άρχισε με τον αγιασμό της βασιλόπιτας και ακολούθησε με μια Δωρική τελετή η κοπή της.

57.2_Xoros_par._boreiou_Elladas_18022012

 

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Εκπρόσωπος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Ένωσης Θοδωρής Παπαδάκης (που είναι και τακτικό μέλος του ΔΣ της Ένωσης), όπου σχολίασε τα γεγονότα που βιώνουμε σαν Ελληνικό έθνος, κάποιες αναφορές στα προβλήματα των σημερινών Σφακίων και κάποια ιστορικά στοιχεία των Σφακίων από τα βάθη αιώνων και τους αγώνες που έχουν δώσει οι Σφακιανοί σαν λαός διακοπτόμενος αρκετές φορές από τα έντονα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γραμματέας του Παραρτήματος Μαρίνος Παπουτσάκης ο οποίος διάβασε ένα σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης, Σήφη Μανουσογιάννη και του Δημάρχου Σφακίων, Παύλου Πολάκη.

Στη συνέχεια όλα ήταν έτοιμα ώστε να αρχίσει ο χορός & το τραγούδι. Τον πρώτο Χανιώτη χόρεψαν τα μέλη του Παραρτήματος συνεπικουρούμενοι από τους Προέδρους των παρευρισκώμενων Κρητικών Συλλόγων.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι και παρέες από πολλά κρητικά σωματεία της Μακεδονίας, όπως του Συλλόγου Κρητών ν. Κιλκίς «Το Αρκάδι», του Συλλόγου Κρητών ν. Πιερίας «Οι Σταυραετοί», του Συλλόγου Κρητικών ν. Ημαθίας, της Κρητικής Αδελφότητας ν. Σερρών «Το Αρκάδι», της «Ένωσης Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης», του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου & Φίλων «Ερωτόκριτος», του Συλλόγου  Έρευνας και Διάσωσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη» κ.α.

Δεν θα μπορούσε επίσης να λείπει από μια τέτοια παραδοσιακή βραδιά η αεικίνητη κάμερα του Θεοδόση Βουβάκη, δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΓΝΑΤΙΑ TV», ο οποίος καταγράφει και προβάλλει ανελλιπώς κάθε κρητική εκδήλωση στην Μακεδονία τα τελευταία 20 χρόνια.

Τη βραδιά έντυσε μουσικά η δεξιοτέχνης του βιολιού από το Καστέλλι Κισσάμου Αρετή Καμηλάκη, με «ζυγιά» τον Μάριο Μπορμπουδάκη στο λαγούτο & Τον Βαλάντη Ουζουνίδη στην κιθάρα.

Το κέφι και ο χορός συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ώσπου η βραδιά ολοκληρώθηκε με τα παραδοσιακά ριζίτικα από τις Σφακιανές παρέες, ως είθισται σε κάθε γνήσιο Σφακιανό γλέντι. Η περιποίηση του κέντρου ήταν κάτι παραπάνω από άψογη, όπως και το παραδοσιακό βραστό με πιλάφι, που ετοίμασε ο καλός φίλος των Σφακίων από τα Μυριοκέφαλα Μάρκος Κελαράκης.

Για το Παράρτημα Β. Ελλάδας

Η Διοικούσα επιτροπή,

Θεόδωρος Παπαδάκης,

Μαρίνος Παπουτσάκης,

Νικόλαος Καγιαδάκης.

 

57.3_Xoros_par._boreiou_Elladas_18022012

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙNB07032012

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση