Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ
«ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΩΝ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Εμμ. Μπενάκη & Ζαλόγγου 15                                                                       Ταχ. Θυρίδα 10046

ΤΚ 108 78, Αθήνα

ΤΚ 54110, Θεσσαλονίκη

Φαξ 210 38 45143 / 210 72 11 841                                                                                Φαξ 2310-672911

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. E-mail: theodoros_papadakis@yahoo.gr

Πληρ.: Βασ. Θωμάς                                                                                Πληρ.: Θεοδ. Παπαδάκης

Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2012

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ (13-5-2012) ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΣΚΡΑ

Την Κυριακή 13 Μαϊου το Παράρτημα Βορείου Ελλάδας της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στις εκδηλώσεις για την 94η επέτειο από την Μάχη του Σκρα.

Σύσσωμο το Συμβούλιο και άλλα 8 μέλη του Παραρτήματος παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε 120 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη στο ακριτικό χωριό του Σκρά και παρά την οικονομική κρίση που μας μαστίζει με μεγάλη προθυμία ταξίδεψαν για την εκδήλωση

machi_tou_Skra_Maios_2012

 


Η εκδήλωση άρχισε με Δοξολογία στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Σκρα.

Ο  Παναγιότατος Δεσπότης Κιλκίς διέκοψε τον λόγο του όταν εισήλθε στον Ιερό ναό το λάβαρο με την μορφή του Δασκαλογιάννη και μάλιστα μετά το πέρας της Δοξολογίας θέλησε να ενημερωθεί για το λάβαρο και για τους 6 άντρες που εισήλθαν στην εκκλησία συνόδευοντας το λάβαρο.

Στη συνέχεια το εκκλησίασμα μεταφέρθηκε στην πλατεία του Μνημείου πεσόντων της μάχης του Σκρα όπου ξεκίνησε Επιμνημόσυνη δέηση, Χαιρετισμοί από πολιτικά πρόσωπα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κρητικών Σωματείων Μακεδονίας, κατάθεση Στεφάνων, Προσκλητήριο Πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

59.2_machi_tou_Skra_Maios_2012


Γιά την Ένωση των Απανταχού Σφακιανών την κατάθεση έκανε ο Γραμματέας του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, Μαρίνος Παπουτσάκης.

Στο χώρο του μνημείου Πεσόντων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, Πολιτικά πρόσωπα, Στρατιωτικό άγημα με τον Διοικητή και το επιτελείο της 9ης Ταξιαρχίας προκαλήψεως, Μέλη της Παλεσβιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκρά, μέλη των Κρητικών Συλλόγων: Αγρίμια, Αρκάδι Κιλκίς, Αρκάδι Σερρών, Σταυραετοί Πιερίας, Ερωτόκριτος Ωραιοκάστρου, ο Συλλόγος  Έρευνας και Διάσωσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη» και το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών.

Στην συνέχεια στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται το Πολεμικό μουσείο του Σκρά και μπροστά στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου έγινε κατάθεση στεφάνων και αποδόθηκαν Κρητικοί και τοπικοί χοροί  από το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας και τον τοπικό χορευτικό Σύλλογο.

Ακολούθησε δεξίωση και γλέντι με Κρητική και τοπική μουσική.

Για το Παράρτημα Β. Ελλάδας

Η Διοικούσα επιτροπή,

Θεόδωρος Παπαδάκης,

Μαρίνος Παπουτσάκης,

Νικόλαος Καγιαδάκης.

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2012

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ (20-5-2012) ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΗΣ 71ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Την Κυριακή 20 Μαϊου το Παράρτημα Βορείου Ελλάδας της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών συμμετείχε με επιτυχία στις εκδηλώσεις για την 71η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης.

Σύσσωμο το Συμβούλιο και άλλα 6 μέλη του Παραρτήματος παραβρέθηκαν κατά αρχήν στην Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραοκάστρου.

1.____._.___2012

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της μάχης της Κρήτης που υπάρχει στο προαύλιο του Γυμνασίου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες σχετικές με την Μάχη της Κρήτης.

Στη συνέχεια αποδόθηκε Ριζίτικο τραγούδι από τον Σφακιανό λαουτιέρη Σταύρο Βούρβαχη και αποδόθηκαν Κρητικοί χοροί από το παιδικό και  το χορευτικό του Συλλόγου Ερωτόκριτος.

Ακολούθησε Δεξίωση με παραδοσιακά Κρητικά εδέσματα.

Στο χώρο της Εκδήλωσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, Πολιτικά πρόσωπα, μέλη των Κρητικών Συλλόγων: Αγρίμια, Αρκάδι Κιλκίς, Αρκάδι Σερρών, Σταυραετοί Πιερίας, Ερωτόκριτος Ωραιοκάστρου, ο Συλλόγος  Έρευνας και Διάσωσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη», Κρητών φοιτητών Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών.

Τα μέλη του Παραρτήματος της ένωσης των Απανταχού Σφακιανών και μέλη των άλλων παρεβρισκομένων Συλλόγων στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε γνωστό Κέντρο διασκέδασης στο οποίο έλαβε χώρα το ετήσιο γλέντι του Συλλόγου  Έρευνας και Διάσωσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη».

Το γλέντι κράτησε έως τις βραδινές ώρες με επιτυχία. Τα μέλη του Συλλόγου απέδειξαν για μια άλλη φορά ¨τον τίτλο του  «Συλλόγου  Έρευνας και Διάσωσης της Κρητικής Παράδοσης» τον τιμούν με ευλάβεια.

Ήταν μια αρκετά γεμάτη μέρα κατά την οποία τα μέλη του Παραρτήματος παρουσίασαν την Σφακιανή πρεπειά.

59.3_machi_tis_Kritis_Maios_2012

Γεια σου φίλε Γιάννη Κατσανέβα μας λείπεις από τα Χανιά.

 

 

ΙΝΒ 01062012

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 199 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση