Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ

 

Ο καλλίτερος πρεσβευτής των Σφακιών στη Βόρειο Ελλάδα δε θα

μπορούσε να είναι άλλος  από τον

Θοδωρή Παπαδάκη.

Διοργάνωσε μια άψογη χοροεσπερίδα, διαφήμιση για τον πολιτισμό

του τόπου μας.

 

 

 

 

«ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΩΝ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Εμμ. Μπενάκη & Ζαλόγγου 15 Ταχ. Θυρίδα 10046

ΤΚ 108 78, Αθήνα ΤΚ 54110, Θεσσαλονίκη

Φαξ 210 38 45143 / 210 72 11 841 Τηλ & Φαξ 2310-676 682

E-mail: vass_thomas77@yahoo.gr E-mail: theodoros_papadakis@yahoo.gr

Πληρ.: Βασ. Θωμάς Πληρ.: Θεοδ. Παπαδάκης

Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρϊου 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

3η ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ & ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ (23-2-2013)

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στο κέντρο «Αρχόντισσα» στο Δερβένι Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Ετήσια χοροεσπερίδα & κοπή βασιλόπιτας του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της ‘Ενωσης των Απανταχού Σφακιανών για το έτος 2013.

Το Παράρτημα έχοντας πλέον εδραιωθεί για τα καλά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και της Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε και πραγματοποίησε μια χοροεσπερίδα η οποία «τράνταξε» για τα καλά τα νερά των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής.

Από την ίδρυση του Παραρτήματος τον Ιούλιο του 2010 ήταν η πιο πετυχημένη αλλά και η πιο καλά οργανωμένη χοροεσπερίδα του.

Κάτω από το αυστηρό & επιβλητικό βλέμμα του Δασκαλογιάννη με μια Δωρική τελετή έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες από τον υπεύθυνο του Παραρτήματος Θοδωρή Παπαδάκη, τον λόγο έλαβε ο Γραμματέας του Παραρτήματος, Μαρίνος Παπουτσάκης.

Ο οποίος αφού διάβασε τον χαιρετισμό που απέστειλλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σήφης Μανουσογιάννης, παρουσίασε χορευτική πατούλια - η οποία αποτελούνταν από χοροδιδασκάλους και καταξιωμένους χορευτές αδερφών Συλλόγων- έκαμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την ιστορία του Πεντοζάλι, κατά την διάρκεια της πολλές φορές οι καλεσμένοι ξέσπασαν σε θερμό χειροκρότημα!

Φέτος για πρώτη φορά το Παράρτημα τηρώντας αυστηρά τον πολιτισμό τω Σφακιώ παρουσίασε χορευτική πατούλια αποτελούμενη από 6 χορευτές η οποία απόδωσε άριστα τους χορούς, Πεντοζάλι,

1ο Χανιώτικο και 2ο Χανιώτικο Συρτό, κατά την διάρκεια των οποίων το κέντρο στην κυριολεξία «σείστηκε» από τα χειροκροτήματα και των ενθουσιασμό των καλεσμένων!

Ο ήχος της λύρας στα χέρια του καταξιωμένου Γρηγόρη Αλυσσανδράκη και του συγκροτήματος του,

κράτησε το κέφι στα ύψη έως τις πρωινές ώρες.

Το γλέντι αρκετές φορές διακόπηκε από Ριζίτικα τραγούδια τα οποία αποδώθηκαν άριστα από τα μέλη του Παραρτήματος αλλά και άλλους Χανιώτες καλεσμένους.

Φέτος για πρώτη φορά και θέλοντας να γνωρίσουμε τα Σφακιά καλύτερα στον κόσμο της Βορείου Ελλάδος το κέρασμα στο τραπέζι παξιμάδια, τυρί, ελιές και τσικουδιά ήταν Σφακιανά.

Θα θέλαμε σαν Παράρτημα από καρδιάς να ευχαριστήσομε τον Φούρνο «Σφακιά» των Αφων Βοτζάκη, τους Αφούς Γιαννακάκη & τον Λεωνίδα Σκορδαλό για την διάθεση των παραπάνω προϊόντων.

Επίσης τα δώρα στους λαχνούς ήταν Σφακιανά προϊόντα και επίσης βιβλία καταξιωμένων Σφακιανών συγγραφέων καθώς και μουσικά cd Σφακιανών μουσικών.

Ευχαριστούμε επίσης για την διάθεση των χορευτών, τους αδερφούς Συλλόγους, Σερρών το «Αρκάδι», τον Σύλλογο Κρητών Ημαθίας, τον Σύλλογο Κρητών «Ιδαία γη» και τον Σύλλογο Κρητών και φίλων Ωραιοκάστρου «Ερωτόκριτος».

Ευχόμαστε από καρδιάς στην επόμενη χοροεσπερίδα, ο λυράρης να είναι Σφακιανός, το ριζίτικο και οι χοροί να αποδωθούν από τα αντίστοιχα συγκροτήματα του Πολιτιστικού τω Σφακιώ, ώστε να μάθει ο κόσμος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την Σφακιανή πρεπειά.

Για το Παράρτημα Β. Ελλάδας

Η Διοικούσα επιτροπή,

Θεόδωρος Παπαδάκης,

Μαρίνος Παπουτσάκης,

Νικόλαος Καγιαδάκης.

 

 

 

 

 

INB03032013

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 42 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση