Δραστηριότητες - Ανακοινώσεις

17. Αδελφοποίηση Δήμων, Σφακίων και Σφακιωτών Λευκάδας 10 Απρ.2010

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 η αδελφοποίηση του Δήμου Σφακιωτών με τον Δήμο Σφακίων της Κρήτης.

 

sfakiotes__9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την κεντρική πλατεία των Λαζαράτων οι Σφακισάνοι και οι Σφακιανοί ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους παρέλασαν μέχρι το σχολείο των Λαζαράτων όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η εκδήλωση της αδελφοποίησης των δύο δήμων. Παρόν στην εκδήλωση ήταν πάρα πολλοί κάτοικοι των χωριών του Δήμου Σφακιωτών αλλά και Λευκαδίτες από όλο το νησί. Όλοι οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου όπως ο Βουλευτής Λευκάδας, ο Νομάρχης Λευκάδας, ο Δήμαρχος Απολλωνίων, η Δήμαρχος Καρυάς αλλά και Νομαρχιακοί σύμβουλοι της Λευκάδας και δημοτικοί σύμβουλοί από όλους του δήμους οπως και αρκετοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, παρακολούθησαν την εκδήλωση. Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος.

Ο Δήμαρχος Σφακιωτών κ. Γιώργος Κούρτης ο οποίος ήταν φανερά ευχαριστημένος για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας που όπως είπε είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, είπε στους παρευρισκόμενους για την ιστορία των Σφακιωτών που σύμφωνα με τους ιστορικούς, δημιουργήθηκαν από κάτοικους των Σφακίων της Κρήτης οι οποίοι έφτασαν στην Λευκάδα τον 17ο και 18ο αιώνα. Οι κάτοικοι των Σφακιωτών όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρτης, έχουν μεγαλώσει με αυτήν την άποψη.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Σήφης Λύκος ανέβηκε στο βήμα και αφού χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όλους τους κατοίκους των Σφακιωτών αποκάλεσε "αδέλφια" τους κάτοικους των Σφακιωτών και  μίλησε για τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι τόποι, οι παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι των δύο περιοχών . Για την αδελφοποίηση των δυο δήμων μίλησαν και ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, ο Βουλευτής Λευκάδας, ο Νομάρχης Λευκάδας, ο Δήμαρχος Απολλωνίων, η Δήμαρχος Καρυάς καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων εκλέγεται ο Μανώλης Πατεράκης. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Θεόδωρου Γεωργάκη με θέμα ιστορική αναφορά του Δήμου Σφακιωτών.

Οι δύο Δήμαρχοι έπειτα από τις ομιλίες υπέγραψαν το πρωτόκολλο της Αδελφοποίησης των Δήμων μέσα σε μια αίθουσα που πραγματικά σείονταν από τα χειροκροτήματα του κόσμου που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα. Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και από τις δυο πλευρές ως ένδειξη σεβασμού στην πράξη της αδελφοποίησης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα από τα δώρα που έδωσαν οι Σφακισάνοι στους Κρητικούς ήταν ένα παραδοσιακό Λευκαδίτικο μαχαίρι που έφτιαξε Λευκαδίτης ο οποίος είχε παρακολουθήσει φέτος το σεμινάριο της ΝΕΛΕ Λευκάδος για την κατασκευή Λευκαδίτικου μαχαιριού.

Σειρά είχαν τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του "Φωτεινού" που με μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση εντυπωσίασαν τον κόσμο, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς της Λευκάδας. Οι χορευτές από την Κρήτη ανέβηκαν στην συνέχεια στο πατάρι και παρουσιάζοντας τους εντυπωσιακούς παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης συνοδευόμενοι από δυο μουσικούς, έκαναν τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα μετά από κάθε φιγούρα που έκανε η κάθε χορεύτρια και χορευτής. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα που πρόσφερε ο Δήμος Σφακιωτών σε κεντρικό εστιατόριο στα Λαζαράτα.

 

Aπό την ιστοσελίδα www.mylefkada.gr και το Νίκο Καββαδά.

ΙΝΒ 11042010

 

 

 

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 418 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση