Δραστηριότητες - Ανακοινώσεις

97. Με επιτυχία διοργανώθηκε η 4η Χοροεσπερίδα του Παρ. Βορείου Ελλάδας

 

4η Σφακιανή χοροεσπερίδα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013.

Σφακιανή «απόβαση» αέρος και εδάφους στην Θεσσαλονίκη το τριήμερο 15,16,17 Νοεμβρίου.

‘Ετος Κυρίου 2013, ημέρα Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η 4η Σφακιανή χοροεσπερίδα του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της ‘Ενωσης των Απανταχού Σφακιανών.

Από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου άρχισαν να καταφθάνουν φίλοι και συγγενείς των μελών μας από τα Σφακιανά χωριά, τα Χανια, το Ρεθεμνος, το Ηρακλειο μα και από την Αθηνα.

Αποκορύφωμα η έλευση του χορευτικού συγκροτήματος και των συνοδών του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Επαρχίας Σφακίων «τα Σφακιά» οι οποίοι επωμίστηκαν το βαρέ φορτίο να δείξουν στο κοινό της βορείου Ελλάδος την Σφακιανή πρεπειά!

Την Παρασκευή το βράδι ο Εκπρόσωπος του Παραρτήματος παρέθεσε δείπνο σε ταβέρνα, στους φίλους που ήδη είχαν έρθει- περίπου 45-50 ατομα- στην οποία ακολουθήθηκαν κατά γραμμα τα Σφακιανα εθιμα με ριζιτικα τραγουδια που ερμηνευσαν οι Νικος Βοτζακης (Βοτζονικολας) και ο Γιωργης Ορφανουδακης (εγγονος του αειμνηστου Βοτζογιαννη). Να σημειωθει ότι στην παρεα μας ηταν η μικρη κόρη του Γιωργη 7 της Στέλλας (50 ημερων), Μαρια, η οποια αποτελεσε και το «γουρι» του τριημερου.

Την άλλη μερα Σαββατο ημερα της χοροεσπεριδας, από το πρωί η δρόμοι της πολης γεμισαν από Σφακιανους οι οποιοι συνεχισαν να ερχονται για το χατηρι της χοροεσπεριδας μας. Παραλληλα κορυφωθηκαν οι ετοιμασιες με το βρασιμο και το τσιγαριασμα του κρεατος από τους αξιους Ανδρεα Μαυριγιαννακη, ο οποιος ηρθε με δικα του εξοδα από την Ανωπολη Σφακιων, του Μαρκου Κελλαρακη και του Κωστη Σταυρακουδη και τους οποιους ευχαριστουμε από τα βαθη της καρδιας μας.

Το απογευμα με καθυστερημενη πτηση λόγω κακού καιρού από τα Χανια κατεφθασε το συγκροτημα του Αντωνη Μαρτσακη οι οποιοι θα στολιζαν με την μουσικη των αξια, το ηθος των μα και την πρεπεια των, μουσικα και όχι μονο την χοροεσπεριδα μας! Μαζι τους στο αεροπλανο αλλοι περιπου 40-45 Σφακιανοι και Χανιωτες που βγηκαν για το χατηρι της χοροεσπεριδας μας. Επισης φιλοι ηρθαν με λεωφορεια του Κτελ και με το τραινο.

Από τις 20.00 αρχισε η προσελευση του κοσμου η οποια συνεχιστηκε εως τις 22.30 με αποτελεσμα, ένα κεντρο χωρητικοτητας 480 ατομων, να γεμισει με 620 ατομα! Τοση ηταν η προσελευση του κοσμου που από καποια ωρα και περα ο κοσμος που ερχοταν δεν μπορουσε να εξυπηρετηθει μα και οι φιλοι που ηδη ειχαν περασει ειχαν καταστριμωχθει. Εδώ πρεπει να ζητησουμε μια τεραστια ΣΥΓΓΝΩΜΗ σε οσους φιλους στενοχωρησαμε, μα ηταν αδυνατον να γινει κατι καλυτερο.

Η χοροεσπεριδα ξεκινησε με πολύ συντομους χαιρετισμους του Εκπροσωπου και του Γραμματεα του Παραρτηματος οι οποιοι ευχαριστησαν τον κοσμο για την δυναμικη των παρουσια μα και ζητησε συγνωμη για το στριμωγμα!

Τον λογο πηρε ο Προεδρος της ‘Ενωσης Σηφης Μανουσογιαννάκης και ακολούθησε απονομη τιμητικων πλακετων αφενος στον παναξιο χοροδιδασκαλο Σηφη Παπασηφακη ο οποιος διδαξε στους Σφακιανους τον χορο και τους εκαμε να χορευουν και στον Προεδρο του Μουσικοχορευτικου Συλλογου «τα Σφακια», Μανωλη Φασουλακη των οποιο και ευχαριστουμε για ολη του την βοηθεια.

Ακολουθησε χαιρετισμος του Αντωνη Μαρτσακη ο οποιος «φανατικος» φιλος των Σφακιων διαβασε ρημες που αναφεροταν στον τοπο μας μα και στους ανθρωπους του, οι οποιες σε πολλα σημεια ξεσηκωσαν τους παρευρισκομενους.

Αποδοθηκε ριζιτικο τραγουδι από τον Νικο Βοτζακη ο οποιος με την πρεπεια του καθηλωσε τους παρευρισκομενους!

Κατω από το αυστηρο βλεμμα του Δασκαλογιαννη ξεκινησε η αποδοση των χορων από το χορευτικο μας συγκροτημα με τι άλλο, με Πεντοζαλι, κατ εξοχιν Σφακιανος, πολεμικος χορος ο οποιος γραφτηκε κατά παραγγελια του Δασκαλογιαννη πριν την επανασταση του 1770. Τρανταξαν οι τοιχοι του κεντρου από τα «χτυπηματα» των ποδιων των κοπελιων μας και οι παρευρισκομενοι τους ανταμοιψαν με θερμο χειροκροτημα! Ακολουθησε ο Χανιωτικος συρτός και ριζιτικο τραγουδι από την βροντερη φωνη του Νεκταριου Μπουχλη η οποια πραγματικα συγκινησε.

Ακολουθησαν οι χοροι, Καστρινος και η ερωτικη Σουστα.

Ακολουθως ο Εκπροσωπος του Παραρτηματος θελωντας να τιμησει τους φιλους και συγγενεις που βγηκαν στην Θεσσαλονικη για το χατηρι της χοροεσπεριδας από τα Σφακια, τους καλεσε να συρουν τον πρωτο Χανιωτη και το πρωτο Πεντοζαλι ώστε να ξεκινησει το γλεντι και στη συνεχεια να αποδοθει η πιστα στους υπολοιπους καλεσμενους.

Τον χορο εσυρε ο γεροντοτερος, ο Νικος βοτζακης ο οποιος με την λεβεντια του και την αντρεια του μαγεψε τους καλεσμενους.

Το γλεντησε κρατησε εως τις 7.30 το πρωι.

Από ετουτο το Δελτιο Τυπου, σαν εκπροσωπος και υπευθυνος θα ηθελα να ευχαριστησω ουλους που δουλεψαν για την πραγματοποιηση της 4ης χοροεσπεριδας μας. Οι ετοιμασιες της οποιας ξεκινησαν από τον Ιουνιο!

Τολμω να πω χωρις να θελω να προσβαλλω καποιον, ότι στην Βορειο Ελλαδα δεν εχει ξαναγινει τετοιο γλεντι από την αποψη εδεσματων (ότι υπηρχε στο τραπεζι περα του menu του κεντρου και του κρεατος, ηρθαν από Σφακια και Χανια) σε ποσοτητες και ποιοτητα πρωτογνωρες για τα δεδομενα της Βορειου Ελλαδος.

Επισης δεν θυμομαστε ποτε, τοσος κοσμος, περι τα 95-100 ατομα να εχουν ερθει, όχι από την Κρητη, μα από μια Επαρχια!!!!! Χωρια τους φιλους από Χανια, Ρεθεμνος και Ηρακλειο.

Θα ηθελα από τα βαθη της καρδιας να ευχαριστησω τους χορηγους μας που χωρις την βοηθεια των η πραγματοποιηση της χοροεσπεριδας μας θα ηταν αδυνατη.

Επισης ευχαριστουμε απο καρδιας για την υποστριξη τους αδερφους Κρητικους Συλλογους με την πολυπληθη παρουσια τους!!!

Την εκκλησια του Προφητη Ηλια για την παραχωρηση των 5 λαβεντζιων για το βρασιμο του κρεατος.

Επισης με την βοηθεια του θεου και όπως ειπαμε και από το μικροφωνο, ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΜΕ το 3ο Σαββατο του Νοεμβρη για τις επομενες χοροεσπεριδες μας.

Θα ακολουθησει κοπή Βασιλόπιτας & μεγαλειωδης εκδηλωση προς τιμην του Σφακιανου ήρωα Ιωάννη Βλάχου ( Δασκαλογιαννη).

 

 

Με απολυτο σεβασμο,

Ο Εκπροσωπος

του Παραρτηματος Βορειου Ελλαδος της Ενωσης των Απανταχου Σφακιανων

Θεόδωρος Παπαδάκης

 

Από δεξιά ο Μανόλης Φασούλης και δίπλα ο Θόδωρος Παπαδάκης.

 

 

 

 

 

 

 

ΙΝΒ07012014

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 203 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση