Προσωπικότητες

Σφακιανοί καπετάνιοι που πολέμησαν με τον Λάμπρο Κατσώνη.

Ευστράτιος Νικηφοράκης από τον Άγιο Δημήτριο Ανώπολης. Σύμφωνα με τα ρωσικά ναυτικά αρχεία στρατεύθηκε το 1788 με το βαθμό του πλοιάρχου στο στολίσκο του Λάμπρου Κατσώνη.

Πολέμησε γενναία κατά του Τούρκικου ναυτικού. Στην ναυμαχία της Άνδρου κατάφερε αν και μισοκαταστρεμένο το πλοίο του να περάσει ανάμεσα στα εχθρικά πλοία και να το ρίξει στη παραλία της Άνδρου. Ακολούθως του έβαλε φωτιά και μετά βοήθησε τους Έλληνες ναυαγούς. Ο ίδιος διασώθηκε.

(Απο το άρθρο "Αγώνες των Κρητών έξω απο την Κρήτη" του Σήφη Αναγνωστάκη. Δημοσιευθέν το 1961 στο περιοδικό ΚΡΗΤΗ )

Πατεράκης ή Παταράκης Κωσταντίνος, πλοίαρχος με τον Λάμπρο Κατσώνη.

Ηρωικός καπετάνιος της Ανώπολης Σφακίων πολέμησε με τον Λάμπρο Κατσώνη και στην τραγική ναυμαχία της Άνδρου κατάφερε να προσεγγίση το κατεστραμένο πλοίο του Κατσώνη και να επιβιβάσει τον ίδιο και τους άνδρες του. Τη ναυαρχίδα δε του Κατσώνη για να μη πέσει στα χέρια των Τούρκων την έκαψε. Στα ρωσικά αρχεία αναφέρεται ως πλοίαρχος 39 ετών το 1788.

(Απο το άρθρο "Αγώνες των Κρητών έξω απο την Κρήτη" του Σήφη Αναγνωστάκη. Δημοσιευθέν το 1961 στο περιοδικό ΚΡΗΤΗ )

Παύλος Σαρδένας, Πλοίαρχος του στολίσκου του Λάμπρου Κατσώνη. Το 1789 που στρατεύθηκε ήταν 52 ετών.

Παπαδάκης Ανδρούλης , αξιωματικός του Λάμπρου Κατσώνη . Στρατεύθηκε το 1788 με το βαθμό του υποπλοιάρχου σε ηλικία 33 ετών.

Ντανιαλάνης Κωνσταντίνος, αξιωματικός του Λάμπρου Κατσώνη. Στρατεύθηκε το 1789 με το βαθμό του υποπλοιάρχου σε ηλικία 21 ετών.

Πατεράκης Νικόλαος, αξιωματικός του Λάμπρου Κατσώνη. Στρατεύθηκε το 1789 με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου σε ηλικία 39 ετών.

Ρούσλος Σταυριανός αξιωματικός του Λάμπρου Κατσώνη. Στρατεύθηκε το 1788 με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου σε ηλικία 32 ετών.

Πληροφορίες από http://www.labroskatsonis.gr

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 50 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση