Οικογένειες

ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ

 

Γερωνυμάκης, οικογένεια του Ασφένδου με ρίζες από τους Μπαρδή. Της οικογένειας γέννημα είναι ο συγγραφέας Κανάκης Γερωνυμάκης που με το πνευματικό του έργο έχει προβάλει την επαρχία μας, όσο κανείς άλλος.

 

1. Μπαρδής =

 

1.1 Γερώνυμος = Τα παιδιά του ονομάσθηκαν Γερωνυμάκια.

 

1.1.1 Νικόλαος Χατζιδάκης, επειδή πήγε στους Αγίους Τόπους έγινε χατζής και πήρε το επίθετο Χατζιδάκης.

 

1.1.2 Γιώργης, απόγονοι του είναι οι έμποροι επίπλων στην Αθήνα Νίκος και Σήφης.

 

1.1.3 Ιωσήφ Ιερέας στο Ασκύφου.

 

1.1.4 Αναγνώστης Γερωνυμάκης, τριακοσίαρχος στην επανάσταση του 1821, Την εποχή της εκστρατείας για την απελευθέρωση του Καστελιού της Κισσάμου το 1823 αναφέρεται ως Αστυνόμος Κρήτης. ( Καστελόριζο και μετά μετακόμισε στη Γαλλία).

 

1.1.3.1 Γεώργιος (παρανόμι Κυπάρισσος λόγω του λεβέντικου της κορμοστασιάς του)

 

1.1.3.1.1…………………….

1.1.3.1.1.1 Κανάκης Γερωνυμάκης συγγραφέας λαογράφος των Σφακίων (Βλέπε: Προσωπικότητες/ Άνθρωποι των γραμμάτων).

 

1.1.3.1.1.1. 1 Γεώργιος,

1.1.3.1.1.1. 2 Σταύρος

 

1.1.3.2 Σταύρος = (1.1.3.2.1 Στρατής Ιερωνυμάκης)

 

Γερωνυμάκης Γεώργιος. Αγωνιστής της επανάστασης 1895-98

 

Γερωνυμάκης Θ. Σταύρος. Ήρωας, εξαιτίας των κακουχιών της Μικρασιατικής εκστρατείας αρρώστησε, και πέθανε κατά την διάρκεια της αναρρωτικής του άδειας.

 

Γερωνυμάκης Γιώργος του Σταύρου, ήρωας έπεσε στην Μικρά Ασία το 1922.

 

- Ιστορικό της οικογένειας μας δίνει παρακάτω ο φίλος Σταύρος Γερωνυμάκης του Κανάκη.

 

Η οικογένεια Γερωνυμάκη προέρχεται από μία παλαιότερη οικογένεια του Ασφένδου, αυτή των Μπαρδάδων.

Οι Μπαρδάδες λεγότανε και Μπουμπούροι.

Από τους Μπαρδάδες (Μπουμπούρους) κατάγονται ως βασικοί κλάδοι, οι Κουρκουλοί που έφυγαν προ 150 έτη περίπου για το Αμάρι του Ρεθύμνου, οι Βρετοί ή Βρεχτοί και οι Χατζηδογερωνύμηδες όπως γράφονται χαρακτηριστικά σε ένα παλιό συμβόλαιο (Χατζηδάκηδες-Γερωνυμάκηδες). Αυτοί οι τελευταίοι, Γερωνυμάκηδες και Χατζηδάκηδες έχουν πιο στενή συγγενική σχέση. Δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο αν ο Πρώτος Χατζηδάκης,πριν πάει στους Αγίους Τόπους και πάρει αυτό το επίθετο, γραφόταν πριν Μπαρδάς ή Γερωνυμάκης. Πάντως, υπάρχει μεταγενέστερο συμβόλαιο όπου αναφέρεται στον  Χατζή-Σταυρούλια Γερωνυμάκη ο οποίος είχε μετοικίσει στα Σόκια της Μικράς Ασίας. Εκεί,στα Σόκια πήγαινε από το Ασφένδου κάθε γενιάς και ένας Γερώνυμος και προτίμηση ονόματος Σταύρος. Δεν ξέρουμε ποια χρονολογία μετανάστευσε ο πρώτος Γερώνυμος για τα Σόκια. Μετά το '22 επέστρεψαν άλλοι στην Κρήτη (Ηράκλειο) και άλλοι στην Αθήνα. Ο νεότερος που είχε πάει στα Σόκια λεγότανε Σταύρος Θεοδώρου Γερωνυμάκης και ο ένας του γιος κατάφερε και ήρθε στα Σφακιά όπου και κάθισε για δέκα χρόνια αλλά αργότερα έφυγε για την Αθήνα.

Ένας Σταύρακας Γερωνυμάκης ήταν άτεκνος και πήρε ψυχοπαίδι από τους Δασκαλάκηδες. Το παιδί αυτό γράφτηκε Σταυρακάκης αν και αργότερα οι απόγονοι του επανέφεραν το επίθετο Δασκαλάκης.
Οι Μπαρδάδες (Μπουμπούροι) ήταν οι μόνοι οικιστές των Νομικιανών αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερο αν ήταν ιδρυτές ή πήγαν ως αγοραστές εκεί.

Την Αγία Ζώνη στα Νομικιανά την είχε κτίσει, προσθέσει σε ένα παλαιότερο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ο Μπαρδομανώλης. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στον Γεώργιο Πέρρο τον μακεδονομάχο.

Στα 1753 σε επιστολή των Σφακιανών στον πασά της Κρήτης υπογράφει, μεταξύ των άλλων, ο Καπετάν Μπαρδάς.        Υπήρξε μέλος και Φροντιστής της Καγκελαρίας των Σφακίων ο Αναγνώστης Γερωνυμάκης. Αλλού τον βλέπουμε Γερωνυμάκη και αλλού Ιερωνυμάκη πάντως ο ίδιος υπέγραφε, αν και ανορθόγραφα, ως γερονιμακης.
Διακοσίαρχος της επανάστασης του 1866 και των μετέπειτα επαναστάσεων υπήρξε ο Γεώργιος Θ. Γερωνυμάκης.

 

Στο τραγούδι του Κωσταρού Βολουδάκη όπου εξιστορεί οικογένειες αγωνιστών της Κρήτης και ειδικότερα των Σφακίων αναφέρεται και η οικογένεια Γερωνυμάκη.

.....Πατσούς και τσοι Γερώνυμους, Βρανάδες, Σαριδάκη

Τζάτζιμους και τσοι Δαίμονες και τον Παπαπωλάκη.

 

Τον Κουσκουμπέ, τσοι Ανδρακούς και τα Καραβανάκια,

το Λιάπη τον Ανδρούλακα, Μπολιώτη, Βουρβαχάκια >>.

Υ.Γ. Υπάρχει και η άποψη που θέλει τους Ταμπάκηδες της Νίμπρου να κατάγονται από τους Μπαρδάδες.

 

ΙΝΒ25032014

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση