Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ

 

kelaidis_archigos_aeroporias_

Εμμανουήλ Κελαϊδής (1900 – 1986) Αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας - Πτέραρχος .

            Υπηρέτησε την πολεμική αεροπορία για 30 χρόνια και την περίοδο (1950-55), είχε την αρχηγία του όπλου. Επί της αρχηγίας του άρχισε να αναβαθμίζεται η Π.Α. και να μεταπίπτει από τα ελικοφόρα στα αεριωθούμενα αεροσκάφη, σύστησε ακροβατικό σμήνος, την ίδια περίοδο συμμετείχε η αεροπορία στον πόλεμο της Κορέας. Μετά την αποστρατεία του διορίσθηκε διοικητής του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά τα χρόνια (1958 - 1964) και τα έξι αυτά χρόνια δούλεψε χωρίς να παίρνει μισθό. Πολέμησε ως χειριστής αεροσκάφους τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, μετά την πτώση της Ελλάδας υπηρέτησε την συμμαχική αεροπορία από την Μέση Ανατολή.

Η πατρίδα τον τίμησε με την τοποθέτηση της προτομής του στο ηρώο της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά. Εκεί σε μια σεμνή τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της  προτομής του. Το παρόν έδωσαν  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης,  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Γράψας, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Ιωάννης Γιάγκος , οι Βουλευτές Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Μανώλης Σκουλάκης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.  Στην τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης χοροστάτησαν  οι Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου Δαμασκηνός και Κισάμου & Σελίνου Αμφιλόχιος,  τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εμμανουήλ Κελαϊδή  έγιναν από τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη καθώς επίσης και από τον ανιψιό του τιμώμενου, πτέραρχο Μανώλη Κελαϊδή. Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης  Ευάγγελος Μειμαράκης, αναφερόμενος στην προσφορά του πτεράρχου Κελαϊδή, μεταξύ άλλων είπε: «είναι καθήκον της ελληνικής πολιτείας να αναγνωρίζει αυτούς τους αγώνες, να συμπαρίσταται, όσο και όπως πρέπει. Οι λαοί που έχουν ιστορία, οφείλουν να έχουν μνήμη, οφείλουν να τιμούν όλους εκείνους, οι οποίοι με πρωτοπόρες ιδέες, έδωσαν το φωτεινό παράδειγμα για να μπορούμε να έχουμε ελπίδες για το μέλλον».                                Ο λαογράφος της επαρχίας μας  Κανάκης Γερωνυμάκης έγραψε βιβλίο προς τιμήν του με τίτλο: «Ο Πτέραρχος Κελαϊδής, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας»  και την  έκδοση επιμελήθηκε ο επίσης άξιος αεροπόρος Εμμανουήλ Ν. Κελαϊδής.

                                                                                                ΙΝΒ  02-02-2010

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση