Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ

 

Τσόντος Λάμπης ή Τσοντολάμπης. Καπετάνιος επανάστασης 1866-69.

 

 

Κορυφαίος καπετάνιος της Κρητικής επανάστασης 1866-69, όπου μέτωπο αγώνα και αυτός μέσα. Συμμετείχε στις συνάξεις του Ομαλού και των Μπουτσουναρίων όπου αποφασίσθηκε η έναρξη του αγώνα. Υπογράφει κείμενο διαμαρτυρίας που στάλθηκε στο σουλτάνο.

Παίρνει μέρος ως καπετάνιος τον Αύγουστο του 1866 στις αψιμαχίες της Κανδάνου και το Σεπτέμβριο στις μάχες εναντίων του Μουσταφά που αγωνιζόταν να ελευθερώσει τους ομοθρήσκους του.

30 Σεπτεμβρίου 1866 τον βρίσκουμε να μάχεται στη περιοχή των Λάκκων και μετά στις Αλιάκες Χανίων.

Στις 3 Οκτωβρίου οι καπετάνιοι Τσοντολάμπης και Καρκαβάτσος παρατάχθηκαν στη περιοχή του Στύλου για να αναχαιτίσουν την ορμή του Μουσταφά χωρίς επιτυχία.

Στις 30 Οκτωβρίου 1866 με την έγκαιρη άφιξη του σώζει σώμα αγωνιστών που το κυνηγούσαν οι Τούρκοι στη περιοχή των Πεμονίων.

Το Νοέμβριο του 1866, τραυματίζεται στη μάχη πάνω από τους Λάκκους αναρρώνει και συνεχίζει.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι όπου μάχη και το Τσοντολάμπης με τους άνδρες του ήταν μέσα.

Τίμησε τα Σφακιά.

 

 

 

 

 

 

ΙΝΒ27042013

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση