Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ

Η Κρήτη και η ιστορία της, μεγάλο θέμα, τόμοι ολόκληροι όμως εγώ εδώ, θα τολμήσω να σας παρουσιάσω μια πολύ σύντομη ανάπτυξη της.

Πολλοί από σας όντας από άλλα μέρη της χώρας ίσως θελήσετε να μάθετε λίγα πράγματα για την ιστορία του νησιού, ενός νησιού που πλήρωσε την λευτεριά του με εκατόμβες ηρώων.
Ο λαϊκός ριμαδόρος σε μια μαντινάδα λέει και δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα:

 

« Τα Κρητικά τα χώματα όπου και να τα σκάψεις
αίμα παλικαριών θα βρεις κόκαλα θα ξεθάψεις».


Οι καπετάνιοι των Σφακιών θαλασσοδέρνονται για να φέρουν όπλα από την Μάλτα και αλλού. Οι γούμενοι θα πουλήσουν ότι κειμήλιο έχουν για τον αγώνα. Οι γυναίκες όταν στερεύουν τα δάκρυα για τους χαμένους άνδρες της οικογένειας απαιτούν και πετυχαίνουν την συμμετοχή τους στις μάχες.

Οι Κρήτες μόνο κατά την μακρά περίοδο της ενετοκρατίας θα κάνουν είκοσι επτά επαναστάσεις για την λευτεριά τους. Ήταν και είναι βλέπεται σταυροδρόμι συμφερόντων λαών και πολιτισμών και η κτήση της ελέγχει μέρος της Mεσογείου, γι αυτό και κάθε ισχυρός της γης την θέλει στην κατοχή του.

Εύχομαι με τα γραφόμενα μου να σας πείσω να αγαπήσετε ετούτο το τόπο να νιώσετε τον παλμό των ανθρώπων του, να πιείτε τσικουδιά και να γλεντήσετε μαζί τους.

 

Ιερώνυμος Βουρβαχάκης

 

(Το παρόν πόνημα έγραψα ως καλοσόρισμα στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες που υπηρετούν στην 115ΠΜ).

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 377 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση