Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ

Τα όργανα της Κρητικής πολιτείας ήσαν τρία :

Α. Οι κόσμοι. Είναι οι άρχοντες που εκλέγονται από τα μεγάλα κρητικά γένη και η υπηρεσία τους διαρκεί ένα έτος. Η επανεκλογή τους στο ίδιο αξίωμα απαγορεύεται για χρονικό διάστημα τριών έως δέκα ετών. Είναι αρχηγοί του στρατού στον πόλεμο και ανώτατοι άρχοντες στην ειρήνη. Αν κάνουν παραβάσεις ή παραλήψεις τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές.

Β. Η Γερουσία ή Βουλή. Συμβουλευτικό σώμα που απαρτίζεται από τους κόσμους που επέδειξαν ικανότητα. Οι Γέροντες ήσαν ισόβιοι και ανεύθυνοι, ίσως είχαν και δικαστική εξουσία.

Γ. Η εκκλησία . Συνάθροιση ελευθέρων πολιτών που μαζεύονταν σε τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα για να επικυρώνουν τις αποφάσεις των Κόσμων ή των Γερόντων.

Οι Δωριείς της Κρήτης όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης είχαν τα καλύτερα οργανωμένα συσσίτια και οι νέοι μάθαιναν τους νόμους με στίχους και μουσική.

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση