Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ
ΚΑΠΡΗΣ Ή ΚΑΠΡΙΔΑΚΗΣ Οικογένεια από το Ασκύφου το προηγούμενο επώνυμο τους ήταν  Δρακάκης. Ένας κλάδος της  οικογένειας Καπρή αναφέρεται από τον ερευνητή Αξιώτη κ. Ζεβόλη ότι καταγράφεται σε καταλόγους απογραφής του 1708 και σε κτηματολόγια του 1757 . Στα δημοτολόγια φαίνεται Καπρής ή Καπράκης στα 1851. Σήμερα στην Απείρανθο της Νάξου έχει μείνει μόνο μια βρύση στο χωριό ονομαζόμενη <<βρύση του Καπράκη>> 

 

 

Γεώργιος Καπριδάκης έπεσε στη μάχη στα ελληνικά Αλικάμπου το 1895.  

 

Σταύρος Καπριδάκης ανιψιός του προηγούμενου. Αντάρτης της Γερμανοκατοχής η λεβεντιά του δεν του επέτρεπε να πηγαίνει στις αγγαρείες των κατακτητών αλλά έμενε στα βουνά των Σφακιών καταζητούμενος.Κατά την διάρκεια της υποχώρησης των συμμάχων μέσω των Σφακιών μάζεψε μεγάλο τμήμα των όπλων και των πυρομαχικών που παρατούσαν, αργότερα θα εξοπλίσει τις αντάρτικες ομάδες των Σφακιών.Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1944 τον εντόπισαν οι Γερμανοί περίπου 12 άτομα και άρχισαν να τον πυροβολούν, δεν τα έχασε άρπαξε το τουφέκι του σκότωσε τον επικεφαλής αξιωματικό και δύο ακόμα ενώ τραυμάτισε άλλους δύο. Κατάφερε να διαφύγει από την συμπλοκή ενός με δώδεκα και το ηθικό είναι ότι ενημέρωσε τους κατοίκους του Ασκύφου για το συμβάν. Ο Οδυσσέας Πολομαρκάκης από την Καρωτή μου είπε ότι οι Ασκυφιώτες για να αποφύγουν τα αντίποινα από τους κατακτητές έκαψαν ένα κατάλυμα  που είπαν ότι ήταν το σπίτι του Καπριδάκη Σταύρου.Το Νοέμβριο του 1944 συμμετείχε στην μάχη της Παναγιάς ως μέλος του 8ου Λόχου Σφακίων. Η κοινότητα του Ασκύφου τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο από το 1954 μέχρι το 1964.             

 

Γεώργιος Καπριδάκης από τον Εμπρόσνερο,  μόνιμος υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας με την ειδικότητα του Μηχανικού αεροσκαφών, στην κατοχή του έχει από τους προγόνους του μια κουτάλα του αγά Αληδάκη από την εποχή της καταστροφής του πύργου του, το 1774.   

 

 

Φανή Καπριδάκη κόρη του προηγούμενου, διπλωματούχος του πανεπιστημίου Πειραιά με ειδικότητα στα χρηματοοικονομικά και μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο της Κρήτης.  

 

 

Ελένη Καπριδάκη δεύτερη κόρη του Γιώργου είναι διπλωματούχος της Νομικής Αθηνών.

 

ΙΝΒ  10102009

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 102 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση