Δραστηριότητες - Ανακοινώσεις

46. Δραστηριότητες Παραρτήματος Βορείου Ελλάδας.

 

 

«ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΩΝ»                                                          ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Εμμ. Μπενάκη & Ζαλόγγου 15                                                                        Ταχ. Θυρίδα 10046

ΤΚ 108 78, Αθήνα                                                                        ΤΚ 54110, Θεσσαλονίκη

Φαξ 210 38 45143 / 210 72 11 841                                                                                Φαξ 2310-672911

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. E-mail: theodoros_papadakis@yahoo.gr

Πληρ.: Βασ. Θωμάς                                                                                Πληρ.: Θεοδ. Παπαδάκης

Αθήνα/Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Η «Ένωση των Απανταχού Σφακιανών» και το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος σας ενημερώνουν ότι κατά το τριήμερο 21 με 23 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποίησαν και συμμετείχαν σε τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στην ιερή γη της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα:

Α. ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ (21-10-2011)


46._Drastiriotites_parart._boreiou_elladas

 

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και ώρα 21:30 μ.μ. το Παράρτημα Βορείου Ελλάδας της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη χοροεσπερίδα του στο εξοχικό κέντρο «Σταύρος» στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Μας τίμησαν με την παρουσία τους πάνω από 200 καλεσμένοι, μέλη του Παραρτήματος αλλά και φίλοι των Σφακιών που κατοικούν στη Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε Παρασκευή βράδυ και ακολουθούσε εργάσιμη ημέρα για πολλούς. Για το σκοπό της ανωτέρω εκδήλωσης, το Προεδρείο της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών κυριολεκτικά «μετακόμισε» στη Θεσσαλονίκη, αφής στιγμής ο Πρόεδρος (Σήφης Μανουσογιάννης), ο Αντιπρόεδρος (Βαγγέλης Γουμενάκης), ο Γενικός Γραμματέας (Βασίλης Θωμάς) και ο Ταμίας (Νίκος Κωνσταντουδάκης) του Δ.Σ. έδωσαν το παρόν.

46.1_Drastiriotites_parart._boreiou_elladas

 

Φυσικά, το γενικό πρόσταγμα της βραδιάς είχε η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος, ήτοι ο Θοδωρής Παπαδάκης (που είναι και τακτικό μέλος του ΔΣ της Ένωσης), ο Νίκος Καγιάς και ο Μαρίνος Παπουτσάκης, οι οποίοι εκτέλεσαν στο έπακρο τα καθήκοντά τους ως οικοδεσπότες. Την βραδιά άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Υπεύθυνος του Παραρτήματος Θ. Παπαδάκης, ενώ μετά παρέλαβε τη σκυτάλη  ο Πρόεδρος της Ένωσής μας, Σήφης Μανουσογιάννης, ο οποίος με μια εμπνευσμένη και συγκινητική ομιλία έδωσε το «στίγμα» του χαρακτήρα και των δράσεων της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών, ως μαζικού φορέα πολιτισμού και κοινωνικών παρεμβάσεων, διακοπτόμενος αρκετές φορές από τα έντονα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Σειρά έλαβε μετά ο τ. Πρόεδρος της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας και Σφακιανός στην καταγωγή Στρατής Ξηρουδάκης, ο οποίος μίλησε με πολύ συγκινητικά και επαινετικά λόγια για την έως τώρα πορεία του Παραρτήματος Β. Ελλάδας και την Ένωση Απανταχού Σφακιανών. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι και παρέες από πολλά κρητικά σωματεία της Μακεδονίας, όπως της «Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας», του Συλλόγου Κρητών ν. Κιλκίς «Το Αρκάδι», του Συλλόγου Κρητών ν. Πιερίας «Οι Σταυραετοί», του Συλλόγου Κρητικών ν. Ημαθίας, της Κρητικής Αδελφότητας ν. Σερρών «Το Αρκάδι», της «Ένωσης Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης», του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου & Φίλων «Ερωτόκριτος», του Συλλόγου  Έρευνας και Διάσωσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη» κ.α.

 

46.2_Drastiriotites_parart._boreiou_elladas

 

Δεν θα μπορούσε επίσης να λείπει από μια τέτοια παραδοσιακή βραδιά η αεικίνητη κάμερα του Θεοδόση Βουβάκη, δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΓΝΑΤΙΑ TV», ο οποίος καταγράφει και προβάλλει ανελλιπώς κάθε κρητική εκδήλωση στην Μακεδονία τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλιστα, για την συνολική του προσφορά στην προβολή των δραστηριοτήτων του Παραρτήματος Β. Ελλάδας, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Προεδρείο να ανακηρυχθεί ο Θ. Βουβάκης τιμητικό μέλος της «Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών» (καίτοι Σελινιώτης στην καταγωγή). Τη βραδιά έντυσε μουσικά ο Σφακιανός λαουτιέρης Σταύρος Βούρβαχης, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια, με «ζυγιά» τον Ρεθυμνιώτη λυράρη Ηλία Ανδρεουλάκη. Το κέφι και ο χορός συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ώσπου η βραδιά ολοκληρώθηκε με τα παραδοσιακά ριζίτικα από τις Σφακιανές παρέες, ως είθισται σε κάθε γνήσιο Σφακιανό γλέντι. Η περιποίηση του κέντρου ήταν κάτι παραπάνω από άψογη, όπως και το παραδοσιακό βραστό με πιλάφι, που ετοίμασε ο καλός φίλος των Σφακίων από τα Μυριοκέφαλα Μάρκος Κελαράκης. Κατά γενική ομολογία, η ανωτέρω εκδήλωση έβαλε το Παράρτημα Β. Ελλάδος της Ένωσης Σφακιανών «για τα καλά» στον χάρτη των μαζικά δραστήριων φορέων της κρητικής παροικίας στην Μακεδονία, προετοιμάζοντας το έδαφος και δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερες και αρτιότερα οργανωμένες εκδηλώσεις στο μέλλον, όχι μόνο ψυχαγωγικής φύσης, αλλά και βαθύτατα πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα.

 

Β. ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΜΜ. ΚΡΙΑΡΑ (22-10-2011)

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11:30 π.μ., η 4μελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών και ο Υπεύθυνος του Παραρτήματος Β. Ελλάδας επισκέφθηκαν στην κατοικία του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τον ακαδημαϊκό και καθηγητή νέας ελληνικής γλώσσας Εμμανουήλ Γ. Κριαρά, γνήσιο τέκνο των Σφακίων από την Ανώπολη, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη για παραπάνω από 55 χρόνια. Ο Εμμανουήλ Γ. Κριαράς, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμημένος με πολλά μετάλλια και διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις.

Οι αγώνες του για την επιβολή της δημοτικής γλώσσας, η συμμετοχή του στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος, και βέβαια το μνημειώδες έργο του «Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας», τον έχουν καταστήσει μια από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό, είναι ότι ο Εμμανουήλ Κριαράς είχε οριστεί από τον ίδιο τον Μανώλη Τριανταφυλλίδη ως ένα από τα μέλη του πρώτου ΔΣ του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, όπου και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1958 έως το 1968, οπότε και η Χούντα των συνταγματαρχών τον απέλυσε από το Πανεπιστήμιο για τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Στην σχετική επιστολή της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών, που τον ενημέρωνε ότι επιλέξαμε να τον τιμήσουμε εν ζωή, όπως όλα τα «άξια τέκνα» των Σφακίων, ο μεγάλος αυτός πνευματικός άνθρωπος απάντησε ότι «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την τόσο ευνοϊκή για μένα απόφαση της Ένωσής σας και εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες για την εξαιρετική τιμή που μου γίνεται», και κατέληγε «Και πάλι θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την τόσο τιμητική απόφαση της Ένωσης για εμένα». Συνεπώς, μετά από ανταλλαγή τέτοιων λέξεων, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ατμόσφαιρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας μας, έντονα συγκινησιακά φορτισμένη.

Όμως, ούτε ο πιο ευφάνταστος νους δεν μπορεί να συλλάβει την απέραντη ζωντάνια και την κρυστάλλινη πνευματική διαύγεια του ανθρώπου αυτού, ο οποίος διάγει ήδη το 105ο έτος της ζωής του, έχοντας γεννηθεί το 1906 (!). Φανταστείτε την έκπληξη της αντιπροσωπείας της Ένωσής μας όταν, αντί για έναν καταπονημένο υπερήλικα, μας υποδέχθηκε ένας «αιωνόβιος» έφηβος, ο οποίος σηκώθηκε και χαιρέτησε ένα – ένα τα μέλη του συμβουλίου μας, συζήτησε μαζί μας επί παντός επιστητού, διηγήθηκε τα νεανικά του χρόνια στη Μήλο και τα Σφακιά, είχε προλάβει να διαβάσει το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας μας, γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Σφακίων, αλλά και είχε πλήρη επίγνωση της απελπιστικής και κρίσιμης κατάστασης που έχει περιέλθει τώρα τελευταία η πατρίδα μας, σημειώνοντας στο τέλος με πικρία ότι «δεν ήθελα να φτάσω 105 ετών και να δω την χώρα μου σε έναν τέτοιο βαθμό κατάντιας», αφήνοντάς μας κυριολεκτικά άφωνους…

Φυσικά, όταν ήρθε η ώρα της απονομής της τιμητικής πλακέτας, κανένας μας δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του, ούτε βέβαια και ο Εμμ. Κριαράς. Μάλιστα, όταν πήρε την πλακέτα από τα χέρια του Προέδρου μας, Σήφη Μανουσογιάννη και την διάβασε «Η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών, τιμής ένεκεν, στον συμπατριώτη μας ακαδημαϊκό, καθηγητή και δάσκαλο, για τη μέγιστη προσφορά του στην Ελληνική Γλώσσα, τον Ελληνικό Πολιτισμό και την παίδευση της νεολαίας», έδωσε συγκινημένος την «ευχή» του να συνεχίσει ακμαιότατη και ακάθεκτη η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών να επιτελεί το πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο, σε πείσμα των σημερινών καιρών, που επιτάσσουν την απάρνηση της ταυτότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, και θέλουν να μας μετατρέψουν σε μια άβουλη, πολύ-πολιτισμική και «χειραγωγήσιμη» μάζα που θα καταναλώνει σιωπώντας, χωρίς να αντιδρά. Μετά από όλα αυτά, αποχωρήσαμε από την κατοικία του Εμμ. Κριαρά, λογίζοντας τους εαυτούς μας προνομιούχους και τυχερούς, που συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με έναν τέτοιου σπάνιου μεγέθους πνευματικό άνθρωπο, ο οποίος παραμένει ευγενικά απλός, αφοπλιστικά καταδεκτικός, αλλά και τόσο εμφατικά επίκαιρος.


Γ. ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» (22-10-2011)

Μετά την απαραίτητη «περιήγηση» στις ομορφιές της πόλης της Θεσσαλονίκης, η αντιπροσωπεία της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών, μαζί με αρκετά μέλη του Παραρτήματος Β. Ελλάδας, ετοιμάστηκε και ξεκίνησε για την ακριτική πόλη του Κιλκίς, όπου θα διεξάγονταν η χοροεσπερίδα του Συλλόγου Κρητών ν. Κιλκίς «Το Αρκάδι» το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011 στις 21:30 μ.μ. Η εκδήλωση αυτή είχε προγραμματιστεί να γίνει στο κέντρο «Θέατρο», το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την ιστορική πόλη του Κιλκίς. Στην πόρτα, υποδέχθηκε την πολυπληθή αντιπροσωπεία της Ένωσής μας η αεικίνητη και δραστήρια Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών ν. Κιλκίς (και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας), Μαρία Αλεβιζάκη, η οποία είχε φυσικά παραστεί το προηγούμενο βράδυ στη χοροεσπερίδα του Παραρτήματος Β. Ελλάδας της Ένωσής μας.

Οι ιδιαίτεροι δεσμοί φιλίας της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών με το Σύλλογο Κρητών Κιλκίς χρονολογούνται ήδη από την ίδρυση του Παραρτήματος Β. Ελλάδας, όταν πέρυσι τέτοια εποχή (24 Οκτωβρίου 2010), είχε γίνει –πάλι με αφορμή την ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Κρητών Κιλκίς- η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Παραρτήματος Β. Ελλάδας στο κρητικό στοιχείο της Μακεδονίας, οπότε και η κ. Αλεβιζάκη έδωσε το μικρόφωνο στον Γεν. Γραμματέα της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών για να κάνει την αναγγελία της ίδρυσης του Παραρτήματος, μια σύντομη παρουσίαση του χαρακτήρα και του έργου της Ένωσης, αλλά και την πρώτη πρόσκληση για την εγγραφή μελών.

Το μεγάλο αμφιθεατρικού σχήματος κέντρο ήταν κατάμεστο από εκατοντάδες Κρήτες της Μακεδονίας και φίλους της Κρήτης. Η Πρόεδρος των Κρητών του Κιλκίς και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας άνοιξε την βραδιά, απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό και εκφράζοντας τις ευχαριστίες της σε όλα τα κρητικά σωματεία που παραστάθηκαν, καθώς επίσης και στους χορηγούς και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ύστερα, και υπό τους ήχους του συγκροτήματος του γνωστού Ανωγειανού καλλιτέχνη Βασίλη Σταυρακάκη, ανέβηκε στην πίστα το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Κιλκίς, αποτελούμενο από μικρούς και μεγάλους στην ηλικία χορευτές, και το οποίο απέδωσε συρτό, μαλεβυζιώτη, πεντοζάλι, σούστα, αλλά και «ξεχασμένους» κρητικούς χορούς, όπως τον λαζώτη και τον τριζάλη, καταχειροκροτούμενο από τους όλους παριστάμενους στο κέντρο. Μετά, το γλέντι άνοιξε με τον επιβλητικό χανιώτικο συρτό που έσυραν οι Πρόεδροι των παρευρισκόμενων κρητικών σωματείων και φορέων της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και ο Υπεύθυνος του Παραρτήματός μας στην Β. Ελλάδα, Θεόδωρος Παπαδάκης. Το γλέντι του Κιλκίς συνεχίστηκε αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οπότε και είχε έρθει η ώρα της επιστροφής της αντιπροσωπείας μας στην Αθήνα.

Κατά γενική ομολογία, αυτό το γεμάτο από εκδηλώσεις τριήμερο στην Θεσσαλονίκη ήταν για όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την σύσφιξη των σχέσεων των μελών μας, για την σύνδεση των ακριτικών Σφακίων με την ακριτική Μακεδονία, και για την εδραίωση του κλίματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των Σφακιανών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, σε όποιο μέρος και αν κατοικούν. Σκοπός της Ένωσής μας, είναι –σύμφωνα με το Καταστατικό της- να «αγκαλιάσει» όλους τους Σφακιανούς και τους καταγόμενους από τα ιστορικά και μαρτυρικά Σφακιά, να αναδείξει την ηρωική ιστορία τους, να διατηρήσει την βαριά πολιτιστική κληρονομιά τους, να διαφυλάξει τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμά τους, αλλά και να προβάλλει την περίφημη Σφακιανή «πρεπειά», όπου φτάνει η φωνή της. Η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών, πάντοτε σε στενή συνεργασία με τα Παραρτήματά της ανά την Ελλάδα, τον Δήμο Σφακίων, τις Ενώσεις Σφακιανών ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου και ν. Ηρακλείου και όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους της επαρχίας Σφακίων, δεσμεύεται ότι δεν θα πάψει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για τα ανωτέρω ιδανικά και σκοπούς, ιδιαίτερα στην σημερινή δύσκολη, κρίσιμη και πολιτισμικά «επικίνδυνη» συγκυρία για τη χώρα μας.

Για την Ένωση των Απανταχού Σφακιανών                          Για το Παράρτημα Β. Ελλάδας

Ο Πρόεδρος, Σήφης Μανουσογιάννης                         Ο Υπεύθυνος, Θεόδωρος Παπαδάκης

Ο Γεν. Γραμματέας, Βασίλης Θωμάς

 

INB24112011

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση