Οικογένειες

ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΗΣ

Η οικογένεια Ξανθουδίδη έχει τις ρίζες της από το χωριό Αράδενα Σφακίων και προέρχονται από την παλαιότερη τους Ξανθουδάκιδες.

Ξανθουδάκης Ξηρούχης από την Αράδενα, αγωνιστής της επανάστασης Δασκαλογιάννη 1770. Παιδιά του οι  Μανούσος, Ανδρέας, Γεώργιος και Νικόλαος.

 

Ξανθουδάκης  Ξ. Μανούσος – Ζωγράφος,  1780 Αράδενα Σφακίων – Αβδού Ηρακλείου,  γιοί του ο Αντώνης και ο Γιώργης

 

Ξανθουδίδης Αντώνης - Ζωγράφος(1819-1896), ήρωας, συμμετείχε ως πρωταγωνιστής(υπαρχηγός) των ανατολικών επαρχιών στις επαναστάσεις της Κρήτης του 1866-69 και 1877-78, μετά την επανάσταση του 1866-69 κατάφυγε με την οικογένεια του στην Αθήνα.

xanthoudidis_Antonios_

 

            Ο  Αντώνιος Ζωγράφος ήταν ένας από τους 277 προκρίτους της Κρήτης επί  Χουσνί πασά.   Ο πασάς σε ένα από τα έργα του κατά των Σφακιανών κάλεσε τους προκρίτους στα Χανιά για να πάρει την συγκατάθεση τους ώστε να αφοπλίσει τους Σφακιανούς. Οι πρόκριτοι δεν έδωσαν την συγκατάθεση και ο πασάς τους είχε για δεύτερη μέρα ουσιαστικά υπό περιορισμό,  ο ιστορικός της επαρχίας μας γράφει στη σελίδα 480  ότι:

      « Τότε ο Αντώνιος Ζωγράφος, Σφακιανός μεν αλλά μέτοικος στη πεδιάδα, δωροδοκήσας μυστικώς δύο πλησίον του στρατιώτες με 30 γρόσια εξήλθε της στρατιωτικής ζώνης και έδωκε την είδηση στα προξενεία Αγγλίας και Γαλλίας και παρακάλεσε τους προξένους εκ μέρους του πολιορκημένου πλήθους να προσέλθουν εις απαλλαγή  τους».

            Απέκτησε πέντε γιούς τους, Ιωάννη, Μανώλη συμβολαιογράφο, Μανούσο γιατρό, Δαυίδ νομικό, και Στέφανο αρχαιολόγο.

 

 

ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ(1864 -1928) Φιλόλογος - Αρχαιολόγος

 Γεννήθηκε στο Αβδού Πεδιάδας Ηρακλείου με καταγωγή της οικογένειας του  από την Αράδενα Σφακίων. Παιδί ακολούθησε το δρόμο της οικογένειας του, που δεν ήταν άλλος από την προσφυγιά στην Αθήνα, λόγω της συμμετοχής του πατέρα του στα απελευθερωτικά κινήματα της Κρήτης. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κρητική Πολιτεία τον διόρισε έφορο Αρχαιοτήτων Χανίων (1899 - 1915) με έδρα το Ηράκλειο. Μετέπειτα διορίστηκε έφορος της 9ης Αρχαιολογικής Περιφέρειας Κνωσού και διευθυντής τον Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Πολυγραφότατος εξέδωσε τον Ερωτόκριτο και το 1909  την  «Επίτομο Ιστορία της Κρήτης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ’ ημάς».

 

ΙΝΒ 16082010

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση